Aito, viljelty, jäljitelmä - käsitteet selviksi

18.01.2020
Etelämeren viljelty helmi.
Etelämeren viljelty helmi.

Onko viljelty helmi oikea helmi? Kyllä vain.

Myydessäni helmikoruja olen huomannut monesti, että helmityyppien erot hämmentävät ostajia. Haetaan oikeita "aitoja" helmiä, ja viljeltyjä helmiä luullaan tehdastekoisiksi jäljitelmiksi. "Eivätkö ne olekaan simpukan tekemiä?" on yleinen väärinkäsitys. Kyllä, nimenomaan ne ovat.

Käytännössä kaikki maailmassa myytävät helmet  ovat viljeltyjä. Näin on ollut jo noin 1920-luvulta lähtien, jolloin japanilainen Kokichi Mikimoto löi läpi kehittämällään helmien viljelymenetelmällä (Tästä voit lukea lisää Helmien historia -välilehdeltä, osasta 6). Luonnonvaraiset helmet oli ryöstökalastettu loppuun monilta merialueilta 1800-1900-luvun vaihteeseen mennessä (Tästäkin löytyy lisää tietoa Helmien historia -välilehdeltä)

Viljelty helmi on oikea luonnonhelmi. Sen tekee simpukka, kuten aivan villin, luonnonvaraisena kasvaneenkin helmen. Erona on se, että ihminen auttaa helmen alkuun istuttamalla simpukan sisään kasvua varten kudoskappaleen ja ydinpallon tai pelkän kudoskappaleen. Viljeltyjä helmiä on sekä makeanveden että meriveden helmiä.

Entä sitten se aito helmi, josta yleisesti puhutaan ja joka vilahtaa asiakkaiden puheessa? Aito helmi terminä tarkoittaa täysin luonnonvaraisesti, villinä kasvaneen simpukan tekemää helmeä. Nykypäivänä aitoja helmiä löytyy enää kuninkaallisista korukalleuksista sekä muista karkeasti arvioiden ennen 1900-lukua tehdyistä koruista. 

Maailman meret olivat täynnä toinen toistaan upeampia helmiesiintymiä. Löytöretkien aikaan 1500-luvulta eteenpäin niitä etsittiin kuumeisesti ja esiintymät kalastettiin vuosisatojen kuluessa tyhjiksi Euroopan hovien koruihin ja vaatteisiin.

Ja lopuksi se jäljitelmähelmi. Se on täysin tehdastekoinen, ilman mitään kytköksiä simpukoihin. Tai no, nykyään jäljitelmähelmien sisuspallo tehdään usein simpukuorijauheesta puristetusta massasta. Tunnetuimpia jäljitelmähelmiä ovat Majorica- ja Mallorca -helmikorut, joita myydään esimerkiksi Kanarian saarilla "aitoina Mallorcan helminä". 

Näistä löydät tarkempaa tietoa Helmilajit -välilehdeltä.