Kestävä kehitys helmien tuotannossa
Terve luonto, puhtaat meret, eläinten hyvinvointi, kuten myös farmien työntekijöiden hyvinvointi, terveydenhuollon ja koulutuksen takaaminen, yhteiskunnallinen vastuu - miten nämä liittyvät helmiin?
Kestävä kehitys, sustainability, on erittäin tärkeä osa helmien tuotantoa. Kun puhutaan kestävästä kehityksestä, puhutaan nimenomaan merivesihelmistä ja merivesisimpukoista.
Merivesihelmien, eli cortez-, tahiti-, etelämeren- ja akoya-helmien kohdalla merien ja luonnon puhtaana säilyminen on elinehto myös näitä helmiä tekeville, erittäin herkille simpukoille. Suuri osa Tyynen meren alueen helmien kasvattajista on sitoutunut tarkkoihin säännöksiin, joilla säilytetään meriluonnon hyvinvointi, poistetaan ekologista stressiä sekä taataan merieliöstölle laadukas ja kestävä elinympäristö. Itse asiassa merivesisimpukoita, erityisesti Etelämeren simpukkaa, Pinctada Maximaa, pidetään eräänlaisina saasteindikaatoreina, sillä ne ovat erittäin tarkkoja muun muassa ravintona käyttämänsä planktonin suhteen, kuin myös veden puhtauden ja lämpötilan suhteen. Pienetkin muutokset niiden elinympäristössä heikentävät niiden vointia ja aiheuttavat simpukoiden sairastumisia ja jopa kuolemia. Helmiä kehittyy vain kun kasvuympäristö on täysin kunnossa.
Useat Tyynen meren valtiot ovat asettaneet tarkat säännökset ja valvonnan simpukoiden ja helmien kasvatukselle, osana meriensuojelua ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Lupaa kasvatukselle ei saa ellei sitoudu noudattamaan sääntöjä.
Makeanveden helmien kohdalla ollaan valitettavasti melko toisessa ääripäässä kestävän kehityksen suhteen, mutta siinäkin on alkanut tapahtua positiivista kehitystä. Kiina maailman johtavana makeanveden helmien tuottajana on herännyt tiedostamaan helmien kasvatuksen aiheuttamat päästöt sekä monet muut luontoa rasittavat ongelmat, ja niitä pyritään ratkomaan kehittämällä puhtaampia kasvatusmenetelmiä. (Voit lukea aiheesta lisää Helmien historia -välilehdeltä, kirjoitussarjan viimeisestä osasta)
Mikäli haluat omilla valinnoillasi tukea luonnon monimuotoisuuden ja valtamerien säilymistä, kannattaa siis helmikoruja ostaessa valita merivesihelmet. Hieman kärjistäen voisi jopa sanoa, että ostamalla vaikkapa tahiti- tai etelämeren helmikorun tuet merien suojelua.